Szatmár-Beregi szilvaút

1. Fenyves Idegenforgalmi és Turisztikai Centrum *** Baktalórántháza

2. Vásárosnaményban érdemes megtekintenünk a Beregi Múzeumot, melynek gyűjteménye bepillantást nyújt a beregi emberek életébe. Ha éppen a forró nyár közepén csöppentünk e különös világba, frissítsük fel magunkat a szőke Tisza vizében. Ha viszont hűvösebb az idő, egész éven át vár minket a Szilva Gyógyfürdő termálvize és élménymedencéi.

3. Vásárosnamény-Gergelyiugornyán áthaladva az ukrán határ irányába vezet utunk. Első állomásunk a Bereg szívében található Tákos, ahol megtekinthetjük a népi barokk stílusú, paticsfalú, zsindellyel fedett templomot és a beregi keresztszemes kézimunkákban gyönyörködhetünk. . Az út mentén láthatjuk a 2001-es árvíz újjáépített „nyomait”, a csodaszép beregi portákat.

4. A szomszéd falu Csaroda, amely a mosolygós szentjeiről és a tőzegmoha lápjáról híres. Ritka természeti értékeit tanösvényen nézheti meg a turista.

5. Következő állomásunk Tarpa Esze Tamás, a kuruc brigadéros faluja, amely ma is elsősorban a kuruc hagyományairól ismert. Református temploma késő gótikus stílusban épült. Különleges műemléke a szárazmalom, amit érdemes belülről is megnézni. A Tarpa Manufaktúra Kft. és a Tarpa Natura Kft. ajtaja mindig nyitva áll a vendégek számára, hogy a helyi készítésű szilvapálinkát és szilvalekvárt megkóstolhassák. Érdemes pár órát eltölteni a Huszti farmon is, ahol a szürke marha, a racka juh, a mangalica malac ősi tartási módszereit figyelheti meg a látogató.

6. Tivadar homokos tiszai strandjával a Bereg legszebb települései közé tartozik.

7. Utunkat ezután Fehérgyarmaton keresztül Penyige irányába folytatjuk. A településen ellátogatunk a Lekváriumba, az ország első szilvamúzeumába.

8. Továbbhaladva Túristvándi községbe érkezünk, ahol megcsodálhatjuk az ország egyetlen 3 lapátkerekes ma is működő vízimalmát. Festői környezetben a Túr partján pihenhetjük ki az út fáradalmait.

9. A pihenő után folytassuk utunkat Szatmárcsekére, ahol tiszteletünket tehetjük Kölcsey Ferenc a Himnusz költőjének síremléke előtt, a védett „csónakos” fejfás temetőben.

10. Majd visszaérkezés a szállásra a Fenyves Idegenforgalmi és Turisztikai Centrumba *** Baktalórántházára.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
HOGY ELSŐ KÉZBŐL ÉRTESÜLJÖN AJÁNLATAINKRÓL!

A házias ízek, a vendég centrikus személyzet, a minden igényt kielégítő étterem majd szállás csábította és csábítja a vendégkört a mai napig.

Kapcsolat
Hívjon minket
+36 ( 42 ) 55 00 11
+36 ( 42 ) 55 00 12

Címünk
Baktalórántháza
41.sz fő úton a 27 km kő
47,9862165 v. 47° 59' 10,38"
22,0696664 v. 22° 4' 10,8"